President Puigdemont: “Amb Illa president, ser ciutadà de Madrid seguirà sent un xollo i els catalans continuaran sent tractats com a ciutadans de segona”

Puigdemont denuncia que gràcies al dèficit fiscal, Ayuso pot pagar el pressupost anual de la Comunitat de Madrid

El president Carles Puigdemont ha comparegut aquest matí acompanyat del secretari general Jordi Turull i la portaveu a Madrid, Miriam Nogueras, i ha elevat el to davant del mal tracte sistemàtic i constant que l’estat espanyol perpetua contra Catalunya. El cap de llista de Junts+ ha avisat que “amb Illa de president, ser ciutadà a Madrid continuarà sent un xollo i els catalans continuaran sent tractats com ciutadans de segona”. El president ha denunciat que gràcies al dèficit fiscal Ayuso pot pagar el pressupost anual de la Comunitat de Madrid. Per això ha fet un avís al PSOE: “no aprovarem cap pressupost si no reverteixen els incompliments històrics que els governs espanyols han provocat a Catalunya”

De cara a les properes eleccions, el president ha assegurat que “els catalans hauran de triar quin tipus de relació volen que tingui Catalunya amb Espanya: submissió i resignació o fer-se respectar” i en aquest sentit ha advertit que “només si ens fem respectar i tenim autoestima tindrem resultats”. “Junts ha demostrat amb 7 diputats a Madrid que sabem fer-nos respectar”, ha afegit. 

Puigdemont ha defensat que no hi pot haver cap passa enrere amb la llengua catalana, ha subratllat la necessitat que les infraestructures catalanes es gestionin des de Catalunya, incloent-hi l’aeroport, les vies dels trens i els ports, i ha criticat situacions com el cas del Consorci de la Zona Franca, on l’Estat encara exerceix el control sense ser propietari de cap m2. També ha expressat preocupació pel tracte injust als equipaments culturals catalans en comparació amb els de l’Estat, com és el cas del MNAC.

Per la seva banda, Turull i Nogueras han defensat un president capaç de plantar-se davant Madrid per fer front als incompliments sistemàtics per part de l’Estat espanyol i han assegurat que el president Puigdemontés l’única persona que encarna l’actitud de no resignar-se dels catalans. 

En la seva intervenció el secretari general ha posat en dubte el projecte del candidat socialista i ha lamentat que mai hagi aixecat la veu en temes com Rodalies o amb la repressió policial de l’1 d’octubre. “L’ambició del ministre Illa és més pròpia d’un governador civil que algú que vol liderar la Generalitat de Catalunya. Mai ha aixecat el dit per defensar els catalans ni cap declaració contra el ‘caos’ de Rodalies o el dèficit fiscal, ni tampoc quan atonyinaven els catalans, perquè segurament estava redactant l’article 155.”, ha dit. 

Per la seva banda, la portaveu Miriam Nogueras ha denunciat la diferència d’execució pressupostària de l’Estat espanyol a Catalunya versus la que executa a Madrid. “L’any 2022, en què Illa i Sánchez parlaven de “reencuentro” el grau d’execució pressupostària a Catalunya va ser del 42,9%, mentre que a Madrid va ser del 180% aproximadament”, ha explicat. Ara, en canvi, “en precampanya anuncien que invertiran 176 M€ a l’estació de Sants, però el que no expliquen és que mobilitzaran 700 M€ per Atocha”, ha criticat. 

“Amb Junts, l’Estat espanyol pagarà el que deu als ciutadans de Catalunya. Només Junts i només Puigdemont ens hem plantat davant aquesta situació insultant”, ha conclòs la portaveu a Madrid. 

 

Perpinyà, 19 d’abril de 2024.