Puigdemont: “Al feixisme l’hem derrotat cada vegada que hem anat a votar” 

El president demana mobilitzar-se davant “el perill creixent de l’increment de populismes i posicions extremes de la qual no podem estar estalvis” 

El president Carles Puigdemont ha demanat votar aquest 12 de maig perquè “al feixisme l’hem derrotat cada vegada que hem anat a votar”, en aquest sentit ha fet incís en la mobilització davant “el perill creixent de l’increment de populismes i posicions extremes de la qual no podem estar estalvis”. En aquest sentit, ha recordat que avui 8 de maig és el dia que l’Europa democràtica celebra la derrota del nazisme i del feixisme: “avui es va acabar la Guerra Mundial a Europa. Per això hi ha molts països europeus que avui celebren aquesta diada. Espanya no, perquè Espanya no va participar de l’esforç de les democràcies per derrotar el nazisme i el feixisme”

Per això, el president ha assegurat que Catalunya “ha de participar en els grans reptes de la nostra civilització i començar efectivament per quina societat tenim i quina societat tindrem i ha de proposar respostes”. En aquest sentit ha defensat la delegació de competències en immigració, perquè “amb les condicions actuals Catalunya no està preparada per assumir aquest repte, amb les condicions actuals, amb les competències i recursos actuals, Catalunya no està preparada per assumir l’impacte del repte demogràfic sobre la nació”. 

Per altra el president ha explicat altres reptes que té el país avui, com l’administració, la llei de la dependència, o l’accés a l’habitatge. En aquesta línia, el president ha denunciat que l’Estat espanyol “incompleix la llei de la dependència, portem un acumulat d’incompliment que suma molts milions d’euros, no pot continuar així. Com que no ho arreglarà l’Estat, hem d’exigir tenir plena competència en dependència, també en el finançament, per donar una atenció adequada a les persones”

Pel que fa als joves del país, el president ha defensat que “cal una estratègia nacional d’emancipació que els garanteixi l’accés i igualtat d’oportunitats al nostre país, que permeti reduir l’edat mitjana d’emancipació. Crearem renda suport emancipació juvenil que unifica en un sol programa els ajuts al lloguer”. També ha exposat recuperar pisos de la SAREB i “oferir solucions reals per pagar l’entrada d’una compra de l’habitatge i que puguin comptar amb l’aval del govern de Catalunya”. En aquest sentit, Puigdemont ha recordat que “les intervencions sobre el mercat de lloguer no ha funcionat. Les coses que no funcionen no cal insistir. Necessitem construir molts pisos de protecció oficial i posar el mercat pisos buits”

Per la seva part, el candidat Agustí Colomines ha posat de relleu que “la diversitat no és un problema. Gairebé sempre és la solució. L’única cosa que hem d’assegurar és algun eix d’unió de tot el conjunt de la població. I aquest eix d’unió, tenint en compte que nosaltres creiem que Catalunya és una nació, és la catalanitat i el català”

I finalment Noemí Nieto ha exposat un seguit de mesures que vol dur a terme el govern de Puigdemont per combatre les desigualtats. “Volem una Catalunya on tota persona, independentment de la seva edat, situació socioeconòmica, origen o capacitat, ha de poder participar en igualtat de condicions en els diferents àmbits de la vida. Per això parlem d’una Catalunya per a tota la vida, tots els moments del cicle vital i per a totes les vides, absolutament inclusiva. Moltes vides s’han vist precaritzades pel context laboral i econòmic, pels canvis a les estructures familiars, la feminització de la pobresa, la pobresa infantil, els processos migratoris, l’esperança de vida o les situacions de dependències pròpies o de familiars a càrrecs”, ha reblat. 

Argelers, 8 de maig.