Puigdemont defensa una reforma lingüística perquè “molts drets dels catalanoparlants no estan garantits a Catalunya”

En una conversa amb l’escriptor Albert Sánchez Piñol, el president acusa el PSC d’allunyar-se de la lluita del català com una lluita social

El president Carles Puigdemont ha proposat fer una reforma lingüística perquè “molts drets dels catalanoparlants no estan garantits a Catalunya”. En aquest sentit, ha assegurat que el català viu una situació “alarmant” i que per això “aquesta legislatura volem que sigui la de la llengua. Hem de refundar molts principis de les bigues mestres que han aguantat l’arquitectura jurídica de la llengua catalana perquè avui”. El president ha lamentat que “la reculada en l’ús social és notòria, l’incompliment de la vehicularitat a l’escola no es pot negar, i també la degradació. La reculada de la llengua en els mitjans públics és un fet que tampoc podem ocultar”.  En aquest sentit, el president ha posat en valor la immersió lingüística, perquè “si s’aplica, funciona”. Per això ha defensat que cal “recuperar una mica els orígens de la lluita del català com una lluita social”, en aquesta línia, ha afirmat que “em sap molt de greu veure l’actual PSC que s’allunya d’aquesta tradició”

El president i Albert Sánchez Piñol han mantingut una conversa a Argelers on han reflexionat sobre l’estat de la llengua catalana i la cultura del país. Piñol ha lamentat que la llengua i la cultura catalana han de passar per Madrid: “quan generem una idea que es transforma en un guió no anem a Nova York, podríem anar-hi, però per on hem de passar és per Madrid, i això, té a veure amb els nivells comercials d’un idioma. Si hi hagués un estat propi, la perspectiva seria una altra. El català i la política estan molt més lligats del que potser voldríem”. Relacionat amb això, Puigdemont ha de posat de manifest que la llengua catalana, al estar minoritzada “no pot competir en igualtat de condicions en el mercat global”, per això ha proposat que el govern doni incentius perquè els creadors culturals i comunicadors puguin fer contingut en català. 

Argelers, 9 de maig.