Puigdemont: “La gent prefereix un president capaç de plantar-se davant un govern espanyol per defensar Catalunya”

Junts presenta les candidatures per a les eleccions del 12 de maig en un acte ple a vessar amb 2.200 persones a Elna

El president Carles Puigdemont ha defensat la necessitat que el país tingui un president que sigui capaç de defensar Catalunya davant el govern espanyol: “la gent prefereix un president capaç de plantar-se davant un govern espanyol per defensar Catalunya”. En l’acte de presentació de la candidatura de Junts+ Puigdemont x Catalunya a les Antigues Escoles d’Elna, davant de 2.200 persones, Puigdemont ha assegurat que “cal fermesa i coratge per saber plantar-se. Ho hem demostrat a Madrid amb l’amnistia. Quan Junts diu no és que no. Qui més bé ho ha entès és el govern espanyol”

“Avui el país té un govern desnortat”

El president ha afirmat que “avui el país té un govern desnortat, sense lideratge i incapaç d’afrontar transformacions urgents que el país necessita. I sobretot, ha estat incapaç de reconstruir aquella majoria política i social que les urnes ens van donar per culminar el procés d’independència. Els ciutadans ja van fer la feina. Tenim la responsabilitat de remuntar el malbaratament d’aquesta majoria.” En aquest sentit, ha assegurat que amb la sortida de Junts del Govern “el temps ens ha donat la raó, calia un cop de timó”.

“Cap ni un d’aquests candidats ha vingut a escalfar la cadira o a ser un gestor”, ha assegurat el president, que ha defensat que “no és una llista pensada per les eleccions, és una llista per l’endemà. A Catalunya celebrem l’11 de setembre perquè l’endemà vam remuntar un país de la desfeta”. 

En la mateixa línia, el president ha posat en valor la transversalitat de les llistes: “si volem aixecar la confiança de la gent, també hem de sortir nosaltres de la nostra zona de confort i incorporar gent que prové d’altres tradicions. Aquest és un partit que va néixer de manera molt ambiciosa. Per nosaltres el partit és una eina a favor de Catalunya”. “Junts és un partit al servei de Catalunya. És una eina, no una finalitat en sí mateixa. Quin partit hi ha que consulti els seus militants una decisió tan arriscada com quedar-se al govern o sortir-ne? Nosaltres sempre posarem al davant els interessos de Catalunya”, ha reblat. 

Puigdemont ha insistit que “Espanya no pot garantir un país lliure als catalans”, per això ha defensat que “el govern de Catalunya ha de servir amb mirada d’estat”, moment on ha donat les gràcies al conseller Quim Forn per la seva tasca al capdavant de la conselleria d’Interior durant els atemptats del 17 d’agost. 

Per la seva part, la número dos de la candidatura, Anna Navarro, des de San Francisco ha assegurat que torna a casa per ajudar perquè “el proper govern lideri amb determinació, sense complexes i mirant directament al món”. En la mateixa línia ha destacat que “vull ajudar a demostrar que Catalunya pot fomentar les oportunitats adequades, competir i atraure el talent que necessitem”.

La cap de llista per Tarragona, Mònica Sales, ha assegurat que “aquesta és la legislatura del retorn del president Carles Puigdemont, i amb ell, el retorn de l’autoestima, de la il·lusió i de la nostra identitat. Catalunya necessita recuperar la seva millor versió. Ens hi deixarem la pell.”Salestambé ha posat èmfasi en la defensa de la llengua catalana: “la defensarem de manera aferrissada com hem fet cada dia”

El cap de llista per Girona, Salvador Vergés, ha fet una crida a l’unitat de l’independentisme: “cal que els independentistes estiguem en el mateix vaixell i portem el timó en la mateixa direcció. Perquè sinó, l’altre Salvador (Illa), serà sempre un cavall de Troia a Madrid per assegurar a Espanya que ens segueixin munyint. Donem sentit a tots aquests anys. Per la independència, pel govern”.

Per la seva banda, Jeannine Abella, que encapçala la candidatura per la demarcació de Lleida, ha assegurat que “defensar l’equilibri territorial passa per poder generar oportunitats a arreu i sobretot deixa de veure certes parts del país en blanc i negre”

Finalment Abella ha defensat que el país necessita “un lideratge fort: que es diu Carles Puigdemont i Junts per Catalunya”. D’aquesta manera ha destacat que “és l’hora de la política valenta. Fugint de polítiques d’aparador, és l’hora de la política de llarga mirada de present però també de futur”

Elna, 6 d’abril de 2024.