Puigdemont proposa crear dues macroàrees econòmiques del govern: una d’Economia, Hisenda, Fiscalitat i Infraestructures; i una altra d’Empresa, Recerca, Treball i Universitats per fer un canvi de model econòmic 

El president i els candidats Josep Rull i Anna Navarro presenten les propostes econòmiques de Junts+

El president Carles Puigdemont ha proposat crear dues macroàrees econòmiques del govern: per una banda, d’Economia Hisenda, Fiscalitat i Infraestructures; i per altra banda una d’Empresa, Recerca, Treball i Universitats, per poder poder fer “un nou impuls a l’economia catalana” i poder fer realitat “aquest canvi de model que portem en el programa electoral i que la societat ens demana. No podem aplicar les mateixes fórmules fins ara per respondre problemes i desafiaments nous. I aquí volem que el govern sigui ja la primera declaració d’intencions a com volem orientar les prioritats de l’executiu”.

En aquest sentit, Puigdemont ha assegurat que per poder fer aquest nou impuls “cal acabar amb el dèficit fiscal”. Per això ha avisat que si no es reverteix no aprovaran els pressupostos.“El deute històric de l’Estat amb Catalunya és vergonyós i ha de començar a revertir-se, per això cal un govern fort que lideri, que no tingui complexos, que mani més enllà de gestionar, que prengui decisions, un govern col·laborador no inhibidor de l’activitat econòmica”, ha reblat. 

Puigdemont ho ha explicat aquest matí a Argelers juntament amb els candidats Josep Rull i Anna Navarro, en el marc de l’acte ‘Catalunya Futur’ per presentar les propostes econòmiques de Junts+. 

El president ha posat l’accent en com l’”espoli fiscal és insostenible”, en aquest sentit ha assegurat que “l’estat espanyol s’ha quedat dels catalans més de 400 milions d’euros”. “Paguem una gran part cada any del pressupost de la comunitat de Madrid, els catalans amb el seu esforç cada any li paguen a la senyora Ayuso pràcticament el seu pressupost”, ha reblat. 

“Sabem que no podem disposar de tots els recursos econòmics per exemple en les polítiques socials i la gent més vulnerable és la que més pateix”, ha afirmat. “Nosaltres proposem exigir tenir el control sobre aquells mecanismes que ens permetin donar suport a les classes mitjanes i treballadores”, per això ha defensat que “és fonamental que hi hagi un govern que entengui que sense desenvolupament econòmic no hi haurà desenvolupament social”

El president ha exposat que en els 100 primers dies presentaran la revisió de la cistella d’impostos i modificacions que incorporarà rebaixes i en algun cas la supressió. Puigdemont també ha assegurat que Catalunya necessita gestionar totes les infraestructures per poder ser competitius; millorar els sous i establir un nou marc català de relacions laborals; i acabar amb la precarietat dels autònoms. 

Per la seva part, Navarro ha lamentat que “Catalunya ha perdut pistonada” aquests anys per culpa “de la falta de compliments de l’Estat que ens ha fet perdre oportunitats”. En aquest sentit, ha avisat que “d’aquí uns anys el nostre sistema de protecció social no podrà atendre de manera efectiva els nostres ciutadans”. Davant d’això, Navarro ha assegurat que malgrat tot, Catalunya té molt de talent i és líder en exportacions a l’estat espanyol: “som una nació líder en molts àmbits, la nostra gran matèria prima no és el petroli o el gas, son les persones”. La candidata ha assegurat que aquesta gent necessita “una administració que els faci costat i un govern fort”

Finalment, Josep Rull ha defensat “per poder competir en el context de l’estat espanyol, necessitem alliberar la nostra economia, preparar-nos del dèficit fiscal que pateix Catalunya, del dèficit d’infraestructures que pateix Catalunya i es produeix un tercer dèficit davant del qual ens hem de rebel·lar: el dèficit d’una pressió fiscal per compensar els dos anteriors que pateixen els catalans”

Argelers, 3 de maig.