Puigdemont: “Proposem la cancel·lació del deute amb l’Estat. Els diners que es deixen d’invertir a Catalunya els hi descomptarem. Si l’Estat deixa de pagar, nosaltres deixarem de pagar”

El president exigeix la cessió del 100% dels impostos com a condició per votar els pressupostos de l’Estat

Junts+ presenta el programa de govern perquè aquesta sigui “la legislatura de la represa”

El president Puigdemont ha anunciat que Junts+ proposarà cancel·lar el deute de l’Estat a compte de les inversions pressupostades i no executades i establir un mecanisme anual de compensació per futurs exercicis. En aquest sentit, ha avisat que “si l’Estat deixa de pagar, nosaltres deixarem de pagar”. 

Puigdemont ha desgranat avui les mesures que adoptarà en els primers cent dies de Govern, durant els quals aspira a gestionar el 100% dels impostos com a condició per aprovar els pressupostos generals de l’Estat. 

En el programa se subratlla que és necessari “un punt d’inflexió” i per això cal “actuar des del primer minut i en els primers 100 dies i configurar un pla de xoc abordant actuacions i mesures urgents”. El programa també desenvolupa altres qüestions com enfortir la llengua catalana, abordar el repte demogràfic, refundar l’administració pública de Catalunya, i fer polítiques per la cohesió territorial i de suport al primer sector. 

Puigdemont ha assegurat que és necessari tenir un bon govern, una bona administració i tenir un país esperançat per poder ser un país independent. Per això s’ha compromès a treballar per la “reunificació de l’estratègia independentista”. “L’oportunitat som nosaltres. L’oportunitat l’hem de crear nosaltres. I no ho podem fer sols, no ho podem fer sense l’acompanyament de tanta gent que va fer possible l’octubre del 2017”, ha subratllat.

“Es necessita un nou impuls, un nou començament, una reestructuració. Cal aprofitar l’oportunitat històrica per negociar”, ha destacat el candidat de Junts+. Puigdemont ha subratllat que “aquesta legislatura ha de ser la de la recuperació. Enfrontem una gran quantitat de desafiaments”, assenyalant que el país està experimentant “fragilitat” en el nou context global, caracteritzat per la crisi climàtica, l’accés al mercat laboral, l’energia, el conflicte a Ucraïna, la tensió entre Israel i Palestina, així com les qüestions demogràfiques. A tot això s’hi afegeix el “tracte continuat desfavorable” de l’Estat envers Catalunya.

Una de les altres prioritats pel president Puigdemont és el català. “Ha de ser la legislatura del català”, ha apuntat. En les accions concretes, el president ha defensat que el català tingui un paper central a la justícia -un àmbit on el català és molt minoritari-, i que es desenvolupi una estratègia col·lectiva per frenar els atacs contra la llengua a l’escola. A més, Puigdemont ha assegurat que és essencial que la Generalitat es personi en els casos de discriminació lingüística. Pel que fa a l’administració, el president advoca per una “renovació” que permeti una interacció diferent amb la ciutadania i eviti la burocràcia que, segons Puigdemont, en ocasions entorpeix el seu funcionament.

El traspàs de competències és un dels altres punts que ha subratllat el 130è president de la Generalitat. En aquest sentit, ha defensat poder gestionar integralment la immigració, per tenir “una regulació catalana sobre el fenomen” i fer una aposta per tenir “una proposta catalana” sobre el tema. Per altra banda, i relacionat amb la gestió, el president ha assegurat que un món globalitzat és imprescindible tenir una policia amb capacitat global: “no pot ser que els Mossos no puguin accedir a les eines per fer la seva feina perquè l’estat els hi impedeix”, ha lamentat.

El president també ha defensat que Catalunya pugui gestionar directament infraestructures claus com trens, ports i aeroports, perquè “no es pot gestionar bé sense gestionar aquestes infraestructures” i ha avisat que “no ens en sortirem mentre aquestes infraestructures estiguin gestionades des de Madrid”. 

Argelers, 26 d’abril.